Въпреки предложението ни антигенните тестове да се признават официално за регистриране

...
Коментари Харесай

Антигенните тестове няма да се признават официално, БЛС настоява да няма лимити на изследванията за COVID-19 |

" Въпреки предложението ни антигенните проби да се признават публично за вписване на болните с ковид това не се случи. Личните лекари ще могат да издават посоки за скъпите PCR проби. Настояваме да няма предели за пакета проучвания, които се вършат на пациентите със признаци на COVID-19. "  

" Такава е безапелационната позиция на БЛС ", сподели на конференция на организацията ръководителят й доктор Иван Маджаров във връзка забавянето в подписването на анекса към Националния рамков контракт с НЗОК, с който се регламентира работата на общопрактикуващите лекари в изискванията на пандемия.

Той посочи, че  забавянето не е по виновност на лекарското съсловие, което още при започване на есента е било готово с предложенията си.

" Искаме жителите да бъдат тествани, когато имат признаци, клиничните пътеки да имат код за лекуване на коронавирус, да не изисква PCR тест за влизане в болница, в случай че пациентът е диагностициран отвън нея. Да се либерализира условието за брой експерти в коронавирус отделенията, тъй като е ясно, че пулмолози и инфекционисти не доближават в системата. Предложихме разкриването на болнични кревати да става единствено със заповед на РЗИ, това към момента не е реалност, а би трябвало да се случва бързо. Предложенията ни са в интерес на жителите, само че не получаваме отговор от Касата, в анекса, който ни изпращат няма и закрепена цена на PCR ", заяви доктор Маджаров. 

" Имаше много сложни договаряния за разпределение на средствата за общопрактикуващите лекари, тъй като ръководещите късно одобриха обстоятелството, че те също са на първа линия. НЗОК не се съобрази с мнението ни, че протоколите не би трябвало автоматизирано да се удължават, без да се преглеждат хронично болните пациенти. Хората се утежниха ", разяснява зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов.

Той посочи, че липсва еластичност от страна на НЗОК, а обстановката изисква бързи решения . Д-р Брънзалов акцентира и забавянето на електронната система на опазване на здравето . Все още няма опция за електронни посоки, обещаната електронна рецепта, която би трябвало да влезе в действие от 11 декември, също е под въпрос. Това е голямо занемаряване, което е причина за хаоса сега , безапелационен бе общопрактикуващият доктор. Той акцентира, че зелените коридори са безсмислени и основават повече напрежение, в сравнение с облекчение и сигурност за пациентите.

Няма явен път на пациента в извънболничната помощ , акцентира доцент Любомир Киров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България. По думите му практиката да се гледа какво вършат другите страни не е ефикасна:

" Трябва да се съобразим с изискванията при нас. Според междинни данни – българите най-често търсят помощ в първия и втория ден след появяването на признаците. 60% от затрудненията при нас са след 8-ия ден, а 30-35% след петия ден от болестта. Няма персонален доктор, който да не се е срещал лице в лице с пациент болен от коронавирус.
Много сериозен проблем при нас е какво става с пациентите, в случай че се разболеем, в случай че умрем . Няма решение кой поема практиката. Дали сме предложение, само че и неговото решение се бави ", изясни доцент Киров.

Лекарският съюз не е удовлетворен от метода на водене на договарянията. Протака се, а това в тази конюнктура е неправилно, сподели доктор Стоян Борисов, основен секретар на съсловната организация и добави, че липсва еластичност и  експедитивност от страна на НЗОК.

" Няколко пъти се променяше цената на PCR тестванията - първо 60 лева, след това 25 лева след 10 дни нов план със същата цена, това е парадоксално, а оправданието е, че е станала техническа неточност. Ние настоявахме за всеобщо тестване с антигенни проби, това не е реалност. Обсъждаме опцията да желаяме оставки на управлението на Касата, сходно надменност е неприемливо ", каза доктор Борисов.

Д-р Маджаров беше безапелационен, че от БЛС не извиват ръце. Анексът трябваше да бъде подписан с дата от 1 ноември, само че това не се случи и виновността не е на лекарското съсловие, посочи той. Според него решението за откриване на коронавирус зони в поликлиниките е закъсняло.

Не търсим спорове и отговорни, само че когато отсреща не се вземат верните решения и няма самодейност и бързина нещата не се получават. Чудесно е да имаме нещо близо до локдаун, само че резултатът щеше да е десетки пъти по-голям, в случай че антигенните проби масово бяха влезнали в ход, заключи ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР